Fit&Sexy

Jesienny skarb – dynia dla urody i zdrowia

paź 28, 2014 przez

Zastanawiałyście się, jakie jest najseksowniejsze warzywo jesieni? My już wybrałyśmy laureata. Jest jędrna, krągła i soczysta. Co to jest? To dynia! Na miano najseksowniejszego warzywa jesieni  nie zasłużyła sobie tylko dzięki swojemu wyglądowi, ale także dzięki swoim dobroczynnym właściwościom, które pielęgnują ciało i duszę.

Dynia może być wykorzystywana nie tylko jako ozdoba naszych domów i ogrodów, ale także w kuchni czy dla pielęgnacji ciała. Jest cudownym źródłem witamin, takich jak witamina A oraz witaminy z grupy B, C i PP, składników mineralnych: żelaza, fosforu, potasu, wapnia oraz magnezu, a także mikroelementów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki tej gamie drogocennych właściwości stosuje się ją w kosmetologii oraz medycynie. Pamiętaj! Wybieraj dynie o pomarańczowym miąższu. Im ciemniejsze tym lepsze – to one mają najwięcej witamin.

Wartość  kaloryczna dyni jest dość niska – ok. 32 kcal w 100 g.  Z tego względu spożywanie jej owoców zaleca się osobom odchudzającym się. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych sposobów wykorzystania dyni, tak abyś mogła poczuć się w swoim ciele jak bogini jesieni.

01_Realash_dynia-witaminy

  1. Maseczka z dyni

Dzięki swoim właściwościom dynia idealnie sprawdza się jako składnik maseczek odżywczych, oczyszczających i antyoksydacyjnych.  Jeśli masz trochę czasu, możesz sama przyrządzić sobie jedną z nich. Polecamy dyniową maseczkę z dodatkiem miodu. Dzięki niej uzyskasz gładką, dobrze oczyszczoną skórę twarzy, która zapewni Ci świeży i młody wygląd.

Przygotuj:

  • zmiksowany świeży miąższ z dyni
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego / winogronowego (dla cery tłustej)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (dla cery suchej)

Ugnieć i wymieszaj wszystkie składniki, a następnie rozprowadź maseczkę na twarzy, szyi i dekolcie. Pozostaw na około 15-20 minut,  po tym czasie zmyj ciepłą wodą.

02_Realash_dynia-wlasciwosci

  1. Peeling do ciała, odżywcza kąpiel

Już zadbałaś o wygląd skóry twarzy, teraz zadbaj też o wygląd swojego ciała. Raz w tygodniu przygotuj domowym sposobem peeling. Dzięki niemu wygładzisz skórę oraz poprawisz jej koloryt.

Przygotuj:

  • 2 łyżki gorącego mleka
  • łyżkę miodu
  • łyżkę płatków owsianych
  • 2 łyżki rozdrobnionego miąższu z dyni.

Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce.  Możesz dodać garstkę drobno pokrojonych pestek dyni, wtedy efekt wygładzenia będzie lepszy. Masuj skórę tak przygotowanym peelingiem pamiętając szczególnie o udach, brzuchu i pośladkach. Po takim zabiegu twoja skóra nabierze blasku, będzie idealnie wygładzona, a tym samym przyjemna w dotyku.

Jeśli czujesz, że Twoja skóra potrzebuje dodatkowej regeneracji możesz przygotować dla siebie odżywczą kąpiel. Do wanny z ciepłą wodą wlej litr ciepłego tłustego mleka, szklankę startego miąższu dyni i kilka łyżek płynnego miodu. Taka kąpiel to prawdziwe ukojenie dla ciała i zmysłów!

03_Realash_dynia-wartosci-odzywcze

  1. Drogocenny skarb kulinarny

Wszystkie dobrze wiemy, że aby nasze ciało zachwycało swoim wyglądem trzeba o nie zadbać nie tylko na zewnątrz, ale także od środka. Dynia jest właśnie tym warzywem, które powinnaś zdecydowanie wprowadzić do swojego jadłospisu w okresie jesiennym!  Łatwo i przyjemnie możesz przyrządzić prawdziwe smakołyki z dyni, których spożywanie przyniesie Tobie i Twojej rodzinie nieocenione korzyści.

Na długie, jesienne, chłodne wieczory polecamy rozgrzewającą zupę z dyni.

04_Realash_krem-z-dyni

Przygotuj:

  • kawałek dyni – około 0,7 kg
  • dużą cebulę
  • kawałek korzenia imbiru – 3 cm
  • 4 szklanki wywaru warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo zmielony, czarny pieprz
  • sólDo dekoracji:
  • garść uprażonych pestek dyni
  • gęsta, kwaśna śmietana

Dojrzałą dynię przekrój na pół, usuń pestki, obierz, a następnie pokrój miąższ w kostkę. Obierz imbir i zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj na bardzo drobną kostkę. Podsmaż cebulę na oliwie, potem dodaj imbir, a na końcu dynię. Smaż wszystko razem mieszając, a po chwili zalej warzywa bulionem. Zmniejsz ogień i przykryj garnek. Gotuj ok. 15 minut. Po tym czasie dynia powinna być całkiem miękka. Następnie całość zmiksuj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Możesz udekorować każdy talerz zupy garstką prażonych pestek z dyni i kleksem z śmietany. Voilà ;)

W kuchni możesz wykorzystać nie tylko sam miąższ, ale także wartościowe pestki.

Pestki dyni są doskonałym źródłem witaminy E, tzw. witaminy młodości. Ponadto wykazują one właściwości lecznicze. Nieprzesuszone, świeże pestki dyni działają przeciwko pasożytom przewodu pokarmowego m.in. tasiemcom. Jest to idealny środek dla dzieci. Jedzenie pestek dyni również doskonale zapobiega chorobom prostaty (Twój partner będzie Ci w przyszłości za to wdzięczny ), wspomaga leczenie miażdżycy, schorzeń pęcherza i dróg moczowych.

05_Realash_pestki-z-dyni

Z kolei olej z tłoczonych pestek dyni o naturalnie orzechowym smaku idealnie nadaje się do lekkostrawnych sałatek i do skraplania zimnych przekąsek. Pamiętaj! Nie należy go gotować, ani na nim smażyć, w ten sposób pozbawisz go właściwości odżywczych.

Teraz wiesz, dlaczego uznałyśmy to warzywo za prawdziwy cud wśród skarbów jesieni. Już dziś zacznij stosować dynię w kuchni i do pielęgnacji ciała. Nie pożałujesz, zwłaszcza jeśli chcesz olśniewająco wyglądać na imprezie halloweenowej. A o tym jak zorganizować szampańską imprezę na Halloween przeczytasz w następnym wpisie… WARTO CZEKAĆ!!!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


cztery =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>