Porady

Olej babassu – naturalne piękno Twojej skóry

lis 15, 2017 przez

Choć jego nazwa brzmi egzotycznie to olej babassu w naszym kraju jest dobrze znany. A ze względu na właściwości zyskuje coraz większą popularność. Sprawdź!

olej babassu

Pozyskiwany w naturalny sposób olej babassu to składnik wielu kosmetyków do pielęgnacji twarzy, ciała a nawet włosów. Znajdziesz go w kremach do twarzy czy rąk oraz w balsamach do ciała, a nawet w pomadkach do ust i woskach do pielęgnacji włosów. Poznaj właściwości i zastosowanie oleju babassu.

Jak pozyskiwany jest olej babassu?

Niecodzienna nazwa oleju może sugerować, że pozyskiwany jest on z jakiejś tajemniczej rośliny. Nic bardziej mylnego. Olej babassu jest produktem powstałym z orzechów drzewa palmowego atalia. Rośnie ono na rozległym obszarze Ameryki Południowej i Afryki. Olej wytwarza się w procesie tłoczenia na zimno i podaje restrykcyjnemu procesowi oczyszczania. Ma postać miękkiego, bezwonnego i jasnego masła, które pod wpływem temperatury zamienia się w płyn. Jeśli chcesz je stopić pamiętaj, że w temperaturze wyższej niż 30 stopni C straci ono swoje drogocenne właściwości.

olej babassu

Olej babassu – właściwości

Olej babassu ma naprawdę bardzo wiele właściwości, a co za tym idzie wiele zastosowań w kosmetyce. Najpopularniejsza jest jednak pielęgnacja cery z jego wykorzystaniem. Rajski olejek jest nietoksyczny, nie powoduje podrażnień i nie uczula. Przeznaczony jest głównie do skóry suchej i wrażliwej, ale z powodzeniem używać mogą go też osoby z tłustą cerą, skłonną do trądziku, gdyż olej babassu nie zatyka porów. Ma właściwości zmiękczające, ujędrniające i przeciwzmarszczkowe. Idealnie nawilża, poprawia elastyczność skóry, wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Delikatnie schładza skórę, dzięki czemu świetnie nadaje się do łagodzenia drobnych podrażnień.

Olej babassu świetnie pielęgnuje nie tylko skórę, ale także włosy i paznokcie. Stosowany regularnie na końcówki włosów zmiękcza je, oczyszcza i przywraca im równowagę. Można go również używać jako olejku do masażu skóry głowy. Łagodzi świąd i hamuje powstawanie łupieżu. Zawarta w oleju witamina E zmiękczy skórki i wzmocni paznokcie.

olej babassu

Domowa pielęgnacja olejem babassu

Olej babassu możesz z powodzeniem wykorzystać do przygotowania domowych kosmetyków i zabiegów pielęgnacyjnych. Do nawilżania skóry całego ciała można go użyć np. jako dodatek do kąpieli. Wystarczy odrobinę oleju dolać do ciepłej (ale nigdy gorącej!) wody. W ten sposób zatrzymasz wilgoć z kąpieli na dłużej, a Twoja skóra będzie delikatna i przyjemna w dotyku. Olej ten to także idealna przecwizmarszczkowa pielęgnacja twarzy. Należy stosować go 2-3 razy w tygodniu na oczyszczoną wcześniej skórę, w formie kremu. Składniki oleju babassu zahamują szkodliwe działanie wolnych rodników i tym samym powstrzymają powstawanie zmarszczek. Ten cudowny, rajski olej możesz wykorzystać również do masażu. Dodaj do niego kilka kropli olejków eterycznych, by zyskać świetny kosmetyk, który nie tylko zadba o Twoją skórę, ale i o wyjątkowe chwile relaksu.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


sześć siedem =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>