Porady

Olej z pestek winogron – dla urody i zdrowia!

maj 31, 2017 przez

Bogaty w witaminy i składniki mineralne olej z pestek winogron, to remedium na kosmetyczne i zdrowotne problemy. Dlaczego jest tak cenny? Sprawdź!

olej z pestek winogron

Oleje roślinne cieszą się ogromnym zainteresowaniem nie tylko w kuchni, ale przede wszystkim w kosmetyce. Olej z pestek winogron to znany od dawna produkt, który od niedawna króluje także na kosmetycznej scenie. Co jest w nim takiego nadzwyczajnego? Poznaj zdrowotne i kosmetyczne właściwości oleju z pestek winogron!

Jak powstaje olej z pestek winogron?

Do produkcji tego oleju używa się pestek owoców, które zostały wcześniej wykorzystane do produkcji soków lub wina. Pozyskuje się go w wyniku tłoczenia nasion owoców winorośli. Najczęściej tłoczy się go na zimno, starannie pilnując, by nie stracił cennych właściwości odżywczych. To bardzo ekologiczny produkt, który wymaga specjalnego przechowywania. Dlatego sprzedawany jest zazwyczaj w ciemnych butelkach. Ma delikatnie zielonkawą barwę i jest właściwie bezzapachowy i bezsmakowy.

Olej z pestek winogron dla zdrowia

Olej z pestek winogron to bogactwo zdrowia zamknięte w jednej butelce. Zawiera kwas linolowy, który zapobiega powstawaniu zatorów w żyłach. Olej reguluje poziom cholesterolu – LDL obniża, a HDL podwyższa i jest doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, uważanej za witaminę młodości. Ponadto zawiera liczne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, tj. A, D i K, które wzmacniają paznokcie i włosy oraz chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Jak stosować olej z pestek winogron?

Olej z pestek winogron nie nadaje się do smażenia, mimo wysokiej temperatury dymienia. Głównie dlatego, że pod wpływem gorąca zawarte w nim tłuszcze przekształcają się w szkodliwe związki. Do spożycia najlepiej nadaje się olej z pestek winogron nierafinowany tłoczony na zimno. Chociaż jego cena jest nieco wyższa niż oleju rafinowanego, to jednak jakość jest nieporównywalnie lepsza. Najczęściej podaje się go na zimno, a więc jako dodatek do sałatek czy dresingów. Z kolei olej z pestek winogron rafinowany pozbawiony jest nie tylko zanieczyszczeń i wody, ale przede wszystkim jakichkolwiek właściwości odżywczych. Zmienia się jego skład chemiczny i konfiguracja izometryczna kwasów tłuszczowych. Dlatego należy go unikać i dokładnie sprawdzać etykietę oleju przed zakupem.

olej z pestek winogron

Kosmetyczne właściwości niezwykłego oleju

Olej z pestek winogron wykorzystywany jest w kosmetyce głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy E. W czystej postaci dodawany jest do kremów i kapsułek przeciwzmarszczkowych. Jest całkowicie wchłanialny przez skórę, dzięki czemu doskonale ją nawilża i nie pozostawia tłustej warstwy. Idealny do pielęgnacji cery dojrzałej, wymagającej głębokiego nawilżenia, problemowej, wrażliwej i naczynkowej. Może być stosowany jako zamiennik kremu. Wystarczy nanieść na skórę twarzy, szyi i dekoltu kilka kropel wymieszanych z ulubioną wodą kwiatową lub kwasem hialuronowym, by nawilżyć i wygładzić skórę.

Inne sposoby wykorzystania

Olej z pestek winogron bardzo dobrze sprawdzi się w roli olejku do masażu. Nie tylko nawilży skórę, ale pomoże się zrelaksować i odprężyć. Kilka kropel oleju dodanych do kąpieli wzmocni barierę ochronną skóry. Wtarty we włosy minimum na godzinę przed ich myciem odżywi je, nawilży i zastąpi odżywkę ułatwiającą rozczesywanie. Z kolei w celu regeneracji czy zabezpieczenia końcówek włosów należy wetrzeć kilka kropel oleju w końcówki włosów. Olej z pestek winogron nierafinowany ma działanie tonizujące i przeciwzapalne, dzięki czemu wzmacnia widoczność zaskórników i reguluje pracę gruczołów łojowych. Niewielkie wykwity skórne tonizuje i leczy. Świetnie nadaje się także jako kosmetyk do pielęgnacji dłoni. Stosowany na wilgotną skórę szybko się wchłania i doskonale odżywia.

Olej z pestek winogron ma niezwykłe właściwości, które możesz wykorzystać zarówno w kuchni, jak i w codziennej pielęgnacji swojego ciała.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


pięć =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>