Porady

Olejek jojoba – jakie ma zastosowanie w pielęgnacji skóry?

gru 01, 2017 przez

Unikalny skład i właściwości oleju jojoba sprawiają, że jest wszechstronnym kosmetykiem do pielęgnacji skóry. Poznaj jego właściwości i zastosowanie.

Olej jojoba

Olej jojoba otrzymuje się z nasion Simmondsia chinensis, rośliny pochodzącej z południa Ameryki Północnej. Jojoba w rzeczywistości jest woskiem, który w temperaturze pokojowej ma płynną postać.

Olejek jojoba – właściwości

Olejek jojoba zawiera naturalny emolient – palmitynian cetylu, który wygładza i zmiękcza skórę, uelastycznia oraz tworzy na jej powierzchni warstwę ochronną, pomagającą zachować w niej wilgoć. Jojoba jest składnikiem kosmetyków nawilżających i przeciwdziałających starzeniu się. W jego składzie znajduje się również skwalen, który naturalnie występuje w płaszczu tłuszczowym skóry. Ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne oraz zdolność wiązania wolnych rodników. W olejku nie brakuje także witamin (A, E, F) i minerałów.

Olejek jojoba – zastosowanie

Współcześnie olej jojoba wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym na szeroką skalę. Nie wywołuje podrażnień ani alergii, jest bezzapachowy, doskonale wchłania się w skórę. Jest odporny na ciepło i utlenianie, więc jego przechowywanie nie jest kłopotliwe. Możesz korzystać z jednej butelki nawet kilka lat. Olej ma także duże właściwości lecznicze, znane nawet w medycynie naturalnej Indian, dlatego znakomicie nadaje się do pielęgnacji nie tylko suchej skóry, ale także tej z problemami dermatologicznymi.

Olejek jojoba pomaga wyleczyć wypryski, zwęża pory, reguluje pracę skóry, w tym wydzielanie sebum. Mimo, że ma oleistą postać, nie pozostawia na skórze tłustej warstwy. Jest łatwo dostępny w polskich sklepach, a dodatkowo jest w przystępnej cenie. Zachęca to do wypróbowania jego właściwości. Zobacz, jak możesz wykorzystać go w codziennej pielęgnacji.

Pielęgnacja skóry twarzy i ciała

Skóra twarzy

Do pielęgnacji twarzy wystarczą zaledwie 3 krople olejku. Rozprowadź go na czystej i suchej skórze kolistymi ruchami. Jeżeli Twoja skóra jest normalna i nie wymaga intensywnej regeneracji, możesz dodać kilka kropli jojoby do używanego zazwyczaj kremu. Olej jojoba świetnie nadaje się także do demakijażu. Jest delikatny, hipoalergiczny, zmywa nawet makijaż wodoodporny. Masaże olejem jojoba sprawdzają się przy skórze dojrzałej, ponieważ pomagają zmniejszyć drobne zmarszczki.

Skóra głowy

Oleju jojoba możesz używać do pielęgnacji skóry głowy. Skutecznie wspomaga on leczenie różnego rodzaju stanów zapalnych skóry, więc sprawdza się przy łupieżu lub łuszczycy. Zawiera cynk i selen, natłuszcza przesuszoną skórę, zmniejszając swędzenie. Efektem ubocznym kuracji będzie także poprawienie stanu włosów. Jojoba jest częstym składnikiem szamponów i odżywek. Nabłyszcza, odżywia i wzmacnia cebulki włosów. Do masażu skóry głowy najlepiej wybierz czysty olej jojoba.

Masaże

Dzięki swoim właściwościom, a także szybkiej wchłanialności, olej jojoba jest doskonały do masażu ciała. Nawilża skórę i poprawia jej jędrność, a także zapobiega powstawaniu rozstępów. Jest idealny w czasie ciąży lub kuracji odchudzającej, gdy skóra wymaga wzmocnienia i intensywnej pielęgnacji. Pomaga także poprawić stan suchej skóry na łokciach, kolanach, dłoniach i stopach. Możesz użyć go w czystej postaci lub wymieszać z innym olejem. Jojoba nie ma zapachu, więc jeżeli chcesz, aby masaż był odprężający, dodaj do jojoby kilka kropli wybranego olejku eterycznego.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


siedem =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>