Porady

Olejek pichtowy i jego cudowne właściwości

wrz 16, 2017 przez

Olejek pichtowy pozyskiwany jest z syberyjskiej jodły. Jego działanie wpływa na zdrowie. Poznaj zalety olejku i zadbaj, aby znalazł się w domowej apteczce i kosmetyczce!

olejek pichtowy

Masz słabą odporność, Twoja skóra jest sucha, a może na twarzy masz trądzik, z którym nie możesz sobie poradzić? Zadbaj o swoje zdrowie i urodę. Pielęgnacja olejkiem pichtowym jest dla Ciebie jak najbardziej wskazana! :)

Co to jest olejek pichtowy?.

Olejek pichtowy to etryczny olejek, który otrzymuje się  z igieł i młodych pędów jodły jodły białokorej (Abies sibirica) rosnącej na dziewiczych czystych ekologicznie terenach Syberii, Chin oraz Mongolii. Od lat działanie olejku pichtowego było wykorzystywane jako remedium na problemy ze skórą czy odpornością. Ma świeży, leśny zapach. Zawarte w nim substancje odżywcze i lecznicze bez problemu wnikają przez skórę. Zalecany na przy rożnego rodzaju problemach skórnych takich jak trądzik, wągry czy zaskórniki. Olejek pichtowy idealnie sprawdzi się również na dolegliwości związane z reumatyzmem, bólem kości, mięśni oraz stawów. Bez problemu dostaniesz go w każdej aptece.

Olejek pichtowy – Działanie antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antywirusowe

Tradycyjne metody produkcji olejku pichtowego, oparte na destylacji przy użyciu pary wodnej, sprawiają, że produkt nie zawiera żadnych konserwantów, zagęstników czy barwników, dlatego można go stosować bez obaw. Swoje działanie zawdzięcza jodle syberyjskiej, nazywanej również pichtą syberyjską. Olejek pichtowy ma najwyższą klasę czystości oraz dużą zawartość octanu bornylu. Wiele osób stosuje go jako wsparcie odporności organizmu przy grypie, przeziębieniu czy nawet zwykłym katarze, ponieważ ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe. Ze względu na zapach, olejek wykorzystywany jest również przy aromaterapii i inhalacjach.

pielęgnacja skóryOlejek pichtowy – Naturalny i skuteczny

W olejku lubują się fani naturalnej medycyny i produktów bez sztucznych dodatków. Regularne stosowanie olejku pichtowego sprawia, że skóra wygląda młodziej, jest bardziej jędrna i napięta. Oprócz tego, olejek stosuje się przy leczeniu ran oparzeniowych, przyspiesza gojenie się uszkodzonego naskórka. Olejek pichtowy można stosować zewnętrznie, nanosząc go w połączeniu 1:1 z oliwką dla dzieci lub oliwą z oliwek na chorobowo zmienioną skórę, wmasowując w bolące miejsce. Można też rozpuścić około 10 kropli w kilku łyżkach przegotowanej wody i taką miksturę pić trzy razy dziennie, aby oczyścić ciało z toksyn i wspomóc gospodarkę witaminowo-mineralną organizmu. Musisz tylko pamiętać, aby nie przekraczać 30 kropli na dzień.

Olejek pichtowy zastosowanie – Aromatyczne kąpiele i dodatek do kosmetyków

Idealnym rozwiązaniem mogą okazać się również kąpiele z dodatkiem olejku pichtowego. Wystarczy dodać go do wody, aby uzyskać aromatyzujący zapach, który relaksuje, pozwala wypocząć, a dodatkowo świetnie nawilża skórę. Olejek pichtowy możesz zmieszać ze zwykłym kremem do twarzy, aby wygładzić zmarszczki i skórę.Jak widzisz, zastosowań olejku jest naprawdę wiele! Koniecznie wypróbuj go w domu. :)

Print Friendly

One thought on “Olejek pichtowy i jego cudowne właściwości”

  1. Barbara says:

    Ja często używam olejek pichtowy do kąpieli, jest fantastyczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


osiem =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>