Porady

Olejek z opuncji – właściwości i zastosowanie w kosmetyce

mar 24, 2017 przez

Olejek z  opuncji jest prawdopodobnie najdroższym olejem na rynku. Potrzeba prawie pół tony owoców, aby uzyskać jego jeden litr. Ma jednak działanie, które sprawia, że jest wart swojej ceny. Poznaj olejek z pestek opuncji figowej.

zdrowe włosy

Bogactwo opuncji figowej

Podobnie jak inne oleje, olejek figowy ma wiele cennych właściwości, które czynią z niego idealny produkt do pielęgnacji ciała. Szczególnie wyróżniane jest jego działanie przeciwzmarszczkowe, stąd często nazywany jest żartobliwie naturalnym botoksem. Wygładza i zwiększa gęstość skóry, przez co zmarszczki ulegają spłyceniu.

Dodatkowo nawilża, regeneruje uszkodzenia i podrażnienia, reguluje pracę gruczołów łojowych i chroni przed utratą wody i czynnikami zewnętrznymi. Elastyczność i nawilżenie zapewnia kwas linolowy Omega 6, który ma kluczowe znaczenie dla odbudowy i ochrony warstwy lipidowej skóry. Cenna witamina E, która jest naturalnym antyoksydantem, chroniącym przed wolnymi rodnikami, przeciwdziała starzeniu się skóry i poprawia jej kondycję. Olejek z opuncji bogaty jest także w cynk, magnez, fosfor, potas, wapń i żelazo, a także fitosterole odpowiedzialne za wzmocnienie i regenerację naskórka.

Cudowne właściwości olejku figowego

Ten naturalny kosmetyk zalecany jest przede wszystkim do cery dojrzałej, która utraciła elastyczność i nawodnienie, za to wzbogaciła się o zmarszczki i przebarwienia związane z działaniem słońca. Ponieważ olejek z opuncji poprawia napięcie skóry, można go stosować także do skóry wokół oczu oraz na zmarszczki mimiczne wokół ust i na czole, które są niestety niezależne od wieku. Właściwości lecznicze opuncji pomagają też w zwalczaniu przebarwień i niewielkich blizn, a ponieważ oczyszcza skórę z sebum zalecany jest osobom z wypryskami, zatkanymi porami i innymi problemami skórnymi. Naturalnie chroni też przed promieniami słońca. Jego dobroczynne działanie ochronne i regeneracyjne czyni z niego kosmetyk odpowiedni także do skóry bardzo wrażliwej, a nawet atopowej. Jest przyjemny w użyciu, szybko się wchłania i nie pozostawia na skórze tłustej warstwy. Olejek z opuncji jest więc produktem uniwersalnym.

olejek z opuncji

Olejek z  opuncji – Zastosowanie w kosmetyce

Owoce opuncji figowej zbiera się kilka dni w roku, suszy na słońcu, a następnie wyciąga maleńkie pestki, z których wytwarza się olej. Jest to niezwykle żmudny i pracochłonny proces. Dlatego czysty olejek figowy, zwłaszcza z ekologicznych upraw, jest bardzo drogi. Ponieważ jednak rozpuszcza się w innych tłuszczach, możesz dodawać go do innych olejków lub hydrolatów, dzięki czemu otrzymasz ekskluzywny kosmetyk o świetnych właściwościach, ale w niższej cenie. Jako dopełnienie możesz użyć dobrej jakości oliwę z oliwek, olejek arganowy, z migdałów czy awokado. Mieszanka olejów idealnie nadaje się do pielęgnacji całego ciała, jak i olejowania włosów.

Czysty olejek z pestek opuncji z powodzeniem możesz używać zamiast kremu. Wystarczą zaledwie dwie krople, aby natłuścić całą twarz. Możesz zrobić przy tym delikatny masaż skóry. Świetnie nadaje się też do przygotowania domowego dwufazowego płynu do demakijażu. Wystarczy do wybranego hydrolatu dodać kilka kropli opuncji, by uzyskać doskonały kosmetyk. Ciekawym pomysłem jest też dodanie opuncji do kremu lub balsamu do ciała.

Więcej na temat olejowania twarzy możesz przeczytać  w artykule  Demakijaż olejami – sposób na demakijaż i olejowanie twarzy!

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


jeden =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>