Porady

Wąkrotka azjatycka – ajurwedyjski sekret pięknej skóry!

wrz 20, 2017 przez

Wąkrotka azjatycka to roślina używana od tysięcy lat na szereg dolegliwości w Indiach czy Indonezji. Całkiem niedawno zakochał się w niej Zachód. Dlaczego?

wąkrotka azjatycka

Coraz więcej kobiet zachwyca się naturalnymi substancjami, które świetnie wpływają na stan ich skóry. Pielęgnacja twarzy wąkrotką azjatycką to ajuwerdyski sekret, który nareszcie ujrzał światło dzienne! Poznaj wszystkie właściwości tej niepozornej rośliny!

Wąkrotka azjatycka zaskoczy Cię bogactwem właściwości!

Wąkrotka to roślina, która nosi wiele imion. W Europie znana jest pod nazwą Gotu Cola, a w rodzimej Azji nazywają ją źródłem życia. Według legendy ranny tygrys bengalski pocierał się o liście wąkrotki, aby przyspieszyć gojenie pokaleczonego ciała. Niewątpliwie opowieść ta przyczyniła się do popularności wąkrotki azjatyckiej, bo już w IV wieku medycynie ajuwerdyjskiej roślina ta miała bardzo szerokie zastosowanie, m.in. w leczeniu egzemy, bielactwa, łuszczycy, anemii, a nawet  nadciśnienia. Dzisiaj stosuje się ją zarówno w lecznictwie, jak i w kosmetyce. A liczne właściwości, które posiada sprawiają, że Gotu Cola ceniona jest na całym świecie.

Wąkrotka azjatycka – właściwości

Właściwości lecznicze wąkrota azjatyckiego to przede wszystkim bogactwo naturalnych składników. W roślinie tej w bardzo dużych ilościach znajdują się: azjatykozyd, madekasozyd, centellozyd, bramozyd, braminozyd, tankunizyd, scefoleozyd oraz kwas azjatykowy, kwas bramikowy, kwas tankunikowy, kwas madekasowy i kwas centelikowy. Roślina ta posiada właściwości odmładzające i przeciwzmarszczkowe. Idealnie nadaje się do pielęgnacji skóry naczynkowej. Przyspiesza gojenie pęknięć i niewielkich ran. Działa przeciwrodnikowo, stymuluje włókna kolagenowe, pomaga w redukcji cellulitu. Wąkrotka azjatycka ma również bardzo pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, poprawia pamięć, zapobiega depresji, zmniejsz niepokój i wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

wąkrotka azjatycka

Wąkrotka azjatycka – zastosowanie w kosmetyce

Wyciąg z wąkrotka ma szerokie zastosowanie w kosmetyce. Dodany do balsamów do ciała ujędrnia biust, wygładza rozstępy, blizny i cellulit. Pielęgnacja twarzy wąkrotką sprawia, że skóra staje się bardziej nawilżona, elastyczna i wygładzona. Przy problemach z trądzikiem warto dodać nieco Gotu Coli do serum lub toniku. Wąkrotka stymuluje gojenie się ran, działa przeciwzapalnie i przeciwobrzękowo. Doskonale poradzi sobie również z ciemnymi bliznami potrądzikowymi. Wymieszana z kremem do stóp ukoi suchą i popękaną skórę pięt. Ponadto wąkrotkę azjatycką stosuje się do leczenia wielu chorób skóry, oparzeń i owrzodzeń. A kilka kropel ekstraktu łagodzi świąd po ukąszeniu owadów.

Kosmetyczne hity z Gotu Cola

Najpopularniejsze kosmetyki z ekstraktem z wąkrotka azjatyckiego to kremy antycellulitowe, kremy do stóp na popękane pięty oraz preparaty antyoksydacyjne do twarzy na noc, a także serum wyszczuplająco-ujędrniające i kremy przecwizmarszczkowe. Gotu Colę najłatwiej jednak dostać w postaci olejku, płynu lub proszku. Wąkrotkę w takiej formie z powodzeniem możesz dodać do swoich ulubionych kosmetyków i stworzyć wyjątkowe produkty, które będą odpowiadały Twoim wszystkim potrzebom.

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


sześć =

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>